Bijzonder project…BVO in de Efteling
Jeugdsentiment is het voor collega Erik Hanegraaf – en voor wie niet? 2,5 week liep Erik rond in de Efteling om daar 3300 bomen – de helft van het bomenbestand – te controleren op boomveiligheid en onderhoud. Wat een BVO in dit park vooral bijzonder maakt, is de ‘andere blik’ waarmee je naar de bomen kijkt. Met gevoel voor sfeer en veel eigen inzicht.
Dit was de derde keer dat Erik een BVO heeft gedaan voor de Efteling. “Ik heb ieder boompje ondertussen gezien”, zegt hij, “maar het blijft toch een bijzondere ervaring.” Dat zit hem niet in de bijzondere boomsoorten. “Het zijn voor het grootste deel de gewone soorten die je van nature aantreft op Brabantse zandgronden: veel eiken en beuken, ook wel wat dennen en andere naaldbomen. Je ziet ook wel wat sierbomen. Er is absoluut veel groen, maar het is geen arboretum.”
Andere blik op onderhoud
Wat het wél bijzonder maakt: in de Efteling kijk je nét naar andere dingen dan bij een gangbare BVO. “Er hoeft bijvoorbeeld geen verkeer onderdoor”, zegt Erik. “Je hoeft dus geen rekening te houden met de hoogte van de takvrije stam. Het mag allemaal wat meer overhangen, het hoeft niet strak omhoog. Je kijkt veel meer naar de sfeer van de bomen. Het bos mag er sprookjesachtig uitzien, met natuurlijke en grillige vormen. Dat vraagt om een andere blik op het onderhoud, wat creatiever en met veel eigen inzicht.”
De inspecties gaan gewoon door tijdens de openingstijden van het park. Dat vraagt wel wat planning. “Ik woon gelukkig in de buurt en start dan extra vroeg, zodat ik in de eerste uurtjes de drukke locaties kan doen. Tijdens de drukkere tijden inspecteer ik de bosschages, of de plekken rond de vakantiehuisjes.”
“Ook de sprookjesboom staat als boompunt in het systeem, met een eigen paspoort”
Veiligheid is natuurlijk heel belangrijk in een druk attractiepark. De BVO in de Efteling komt ieder jaar terug – al was het dit jaar voor het eerst de helft, in een tweejaarlijkse cyclus. Om ieder jaar alle bomen te controleren, is misschien ook wel érg veel, vindt Erik. “Ieder boompunt staat op kaart, ook alle afzonderlijke bomen in een bosplantsoen.” Grappig detail: ook de sprookjesboom staat als boompunt in het systeem, met een eigen paspoort. “Die gegevens zijn van tevoren al ingevuld”, lacht Erik: “goede conditie, zonder gebreken, en er hoeft niet gesnoeid te worden!”