Boominspectie Plus op de Floriade

De Floriade Expo in Almere is in volle gang. Maar voordat deze bekende tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling haar deuren opende, zijn alle bomen op het terrein eerst geïnspecteerd op veiligheid. De Boominspecteurs en TreeTracker hebben hiervoor een Boominspectie Plus uitgevoerd. Hierbij wordt, in tegenstelling tot een reguliere inspectie, de kennis van een boominspecteur gecombineerd met het automatisch inwinnen van boominformatie door gebruik te maken van mobile mapping en Artificial Intelligence.

 

“Een geweldig inspirerende omgeving om te werken voor de Boominspecteurs. Tussen alle groene innovaties én midden in alle hectiek in de aanloop naar zo’n evenement” vertelt Michel van Ingen. “Heel bijzonder om daar tussen te lopen en deel van uit te maken.” “En ook heel leerzaam voor het zelflerende model, dat hier een heel ander type boom voor de kiezen kreeg”, vult Dirk van Riel van TreeTracker aan.

 

Een veilig terrein
Dat bomen bij een thema als ‘duurzame groene steden’ een belangrijke rol spelen, hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Zo is er op de Floriade een ‘bomenalfabet’ aangeplant van honderden verschillende soorten, in rasters, gerangschikt op soortnaam. Maar die nieuwe, jonge boompjes, daar ging het bij de Boominspectie Plus niet om. Het Floriadepark is ingericht op een terrein met al wat ouder bos, aangeplant in de beginjaren van de polder. De bestaande bomen zijn ingepast in het ontwerp. Al die bomen gaan dus onder de zorgplicht vallen. In eerste instantie vanwege de veiligheid op het terrein, waar sinds april heel veel mensen rondlopen. Maar ook omdat het gebied ná de Floriade een woonwijk zal worden: Almere Hortus. Al die bomen moeten ingetekend, op naam gebracht én geïnspecteerd worden. En dat mochten De Boominspecteurs en TreeTracker doen.

 

Scanners op rugzak
“Normaal gesproken huren we een scanauto. Maar daar deed zich een probleempje voor, want die grote zware auto mocht op het terrein niet rijden”, vertelt Dirk. “Gelukkig vonden we een partner die werkt met scanners op een rugzak. Dit keer hebben dus mensen rondgelopen met scanapparatuur – of rondgereden met een bakfiets.” Daarna was het de beurt aan de Boominspecteurs, die de veiligheids- en onderhoudsaspecten mochten beoordelen.

 

Niet de standaard straatbomen
Dan was er nóg een uitdaging: op het terrein vond je veel bomen van een ander type dan waar het model van TreeTracker op getraind is. “We zagen veel relatief jonge en meerstammige bomen en bomen die breder en lager uitgroeien. Niet de standaard laan- en straatboom die hoog op de stam staan. De herkenning was dus minder goed. De inspecteurs moesten veel nakijken en we moesten het model ‘voeren’ met veel meer voorbeelden. Dat is trouwens alleen maar goed”, vertelt Dirk. “Je hebt dit soort projecten nodig om het deep learning model beter te maken en werkbaar te maken voor de praktijk.”

 

Naar een duurzame, groene wijk
TreeTracker kan ook de groene baten van bomen berekenen. Zoals de bijdrage aan CO2-vastlegging, waterafvang en verkoeling. Dat past helemaal bij het thema: de duurzame groene stad. En bij de groene nieuwe woonwijk Almere Hortus. Het plan is dat de bomen behouden blijven. Als de Floriade is afgelopen kunnen de boomgegevens dus zó worden overgedragen aan de gemeente voor het beheer, maar eerst als ‘groene blauwdruk’.

Boominspectie Plus Floriade