Duurzaam ondernemen vinden wij belangrijk. Al jaren werken wij met de CO2-prestatieladder, waarbij wij onszelf doelen stellen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Ook onze opdrachtgevers dagen ons steeds vaker uit om CO2 te besparen. In 2021 kregen wij van de gemeente Almere een mooi project met gunningsvoordeel: het inspecteren van alle gemeentelijke bomen tussen 2021 en 2024. Hoe staat het ervoor met dit project? Een update aan de hand van de CO2-footprint van het 1e halfjaar van 2021.

Footprint

De CO2-footprint wordt halfjaarlijks opgesteld. De totale uitstoot van het project is in het eerste halfjaar van 2021 vastgesteld op 861 kg CO2. Die uitstoot is afkomstig van de auto’s van onze inspecteurs. Voor het project in Almere gaat het om 3 bestelwagens en een personenauto.

Verder zorgt de scanauto en de scanapparatuur van TreeTracker voor CO2-uitstoot. Maar uiteindelijk maakt die veel minder kilometers dan wanneer menselijke inspecteurs ingezet zouden worden. Dus onder de streep zorgt dat voor CO2-winst.

Een volledig overzicht van de footprint is hier te vinden.

Doelstellingen en voortgang

Samen met de gemeente Almere hebben we voor de looptijd van het project doelstellingen afgesproken. We spraken af om de (diesel)auto’s van onze inspecteurs te vervangen door elektrische auto’s. Dit gebeurt aan het einde van het leasecontract. Op dit moment is er 1 elektrische auto in bestelling.

Actieplan

Naast het vervangen van de auto’s, spraken we ook af om op autokilometers te besparen. Zo zetten we inspecteurs in die in de regio wonen. En, zo lang ze dieselauto’s rijden, parkeren ze op een P+R-terrein en gaan daarna op de fiets (of op een andere CO2-neutrale manier) naar hun werklocatie.

Zo blijven we samen met onze opdrachtgevers nadenken over alternatieve manieren om ons werk uit te voeren. We kijken ernaar uit om samen nog meer CO2 te gaan besparen de komende jaren!