CO2-footprint project Gelderland (H1-2021)

Duurzaam ondernemen vinden wij belangrijk. Al jaren werken wij met de CO2-prestatieladder, waarbij wij onszelf doelen stellen om onze CO2-uitstoot te verminderen. Ook onze opdrachtgevers dagen ons steeds vaker uit om CO2 te besparen. In 2020 kregen wij van de provincie Gelderland een mooi project met gunningsvoordeel: het uitvoeren van nader onderzoek, flora- en faunaquickscans en groeiplaatsonderzoeken gedurende een periode van 3 jaar. Hoe staat het ervoor met dit project? Een update aan de hand van de CO2-footprint van het 1e halfjaar van 2021.

Footprint

De CO2-footprint wordt halfjaarlijks opgesteld. De totale uitstoot van het project is in het eerste halfjaar van 2021 vastgesteld op 2.048 kg CO2. Die uitstoot is afkomstig van de auto’s van onze inspecteurs. Voor het project in de provincie Gelderland gaat het om 2 bestelwagens en een personenauto.

Verder zorgen de verkeersmaatregelen voor CO2-uitstoot. Voor dit project zetten we een botsabsorber en een hoogwerker in. Vooral de botsabsorber verbruikt relatief veel diesel, maar is nodig voor de veiligheid.

Een volledig overzicht van de footprint is hier te vinden.

Doelstellingen en voortgang

Samen met de provincie Gelderland hebben we voor de looptijd van het project doelstellingen afgesproken. We spraken af om de (diesel)auto’s van onze inspecteurs te vervangen door elektrische auto’s. Dit gebeurt aan het einde van het leasecontract. Op dit moment is er 1 elektrische auto in bestelling. Een ander wordt in de loop van 2021 besteld.

Actieplan

Naast het vervangen van de auto’s, zijn we ook met de leverancier van de botsabsorber in gesprek om te kijken of (en hoe) hier toch bespaard kan worden.

Zo blijven we samen met onze opdrachtgevers nadenken over alternatieve manieren om ons werk uit te voeren. We kijken ernaar uit om samen nog meer CO2 te gaan besparen de komende jaren!