De favoriete boom van Adriaan Wessels

“Mijn favoriete boom is de grove den, de Pinus Sylvestris. Ik hou ontzettend van de kust en van de duinen, en daar horen dennen gewoon bij.

De den is een grillige boom. Ik hou van de onvoorspelbare manier waarop hij groeit, met takken die alle kanten op gaan. Hij wortelt oppervlakkig met zichtbare lijnen in het pad. Dat grillige maakt hem tegelijk ongeschikt voor de stad, het is dan ook een boom die je vooral in het buitengebied ziet. Het is een boom die op zandgrond voorkomt: in bos, duinen en op de heide. Misschien is dat het wel: het gevoel van vakantie, van buiten zijn.

Dennen zijn in ieder jaargetijde mooi. In de lente en de herfst, als de zon schijnt en door de warmte plotseling die geur van hars vrijkomt – daar kan ik echt blij van worden. In de winter, als er een enorme sneeuwlaag op ligt. Door dat grote gewicht kunnen ook makkelijk takken uitbreken, maar de den is een boom die dat makkelijk overgroeit.

Als kind gingen we veel op vakantie naar zee. Mooie herinneringen, die worden gekleurd door die ‘dennengeur’ van hars in de zomer. Spelen met dennenappels. Ik vind dennenappels nog steeds bijzonder: als het nat is zijn ze gesloten, als het droog is openen ze zich en geven hun zaden vrij. Dat is toch fascinerend, hoe die boom overal over heeft nagedacht?

Nu loop ik met mijn eigen kinderen door de duinen, en ik geniet daar nog even hard van. Het allermooiste van de den vind ik het geluid als de wind erdoorheen waait. Een soort zingen. De den maakt dat je de wind echt hóórt.”

den