De kracht van technologie

Twee wijken in Almere, de Grienden en de Nobelhorst. Een oudere wijk waar bomen staan met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar tegenover een gloednieuwe wijk met bomen van 1 tot 5 jaar oud. Wat heeft dit verschil voor invloed op de boominspectie? En welke interessante boominformatie komt er uit een vergelijking van de twee wijken? De Boominspecteurs deed de inspectie en zocht het uit.

“Bij de gemeente Almere maken we gebruik van Boominspectie Plus”, geeft Annely Lekatompessy, uitvoerder bij De Boominspecteurs, aan. “Dit houdt in dat de kennis en ervaring van een boominspecteur wordt gecombineerd met de innovatieve technologie van TreeTracker. Tijdens een reguliere inspectie moeten wij zelf de basisgegevens van een boom, zoals de boomhoogte, stamdiameter en de locatie, inventariseren en controleren. Maar met Boominspectie Plus worden deze gegevens automatisch opgenomen met behulp van een scanauto. Dit maakt ons werk veel sneller en de gegevens nauwkeuriger”, zegt Annely.

Tijd en focus

“Zo zijn de bomen in een oudere wijk als de Grienden bekend bij ons. Hier ligt mijn focus op het inspectiewerk, het beoordelen van de gezondheid en veiligheid van bomen. Van recent geplaatste bomen, zoals in de Nobelhorst, moeten alle gegevens nog opgenomen worden. Normaal zouden we per boom eerst formaten opmeten of inschatten. Nu gaat, na een check van de al ingewonnen gegevens, de aandacht gelijk naar de boomsoort en het onderhoud. Het scheelt voornamelijk veel tijd om op deze manier de boomlocatie te bepalen. Bij deze nieuwe wijk was een locatie waar ik voorheen honderden bomen aan de hand van referentiepunten had moeten inschatten en handmatig intekenen. Dat kost dagen. Door TreeTracker is de exacte locatie van deze bomen binnen één uur in kaart gebracht!”

Twee vliegen in één klap

De inzet van TreeTracker scheelt niet alleen tijd, maar helpt De Boominspecteurs ook bij hun missie om CO2 te reduceren. Omdat de basisgegevens (zoals locatie, boomhoogte en stamdiameter) in één werkgang goed en geautomatiseerd worden opgenomen, is die piekfijn in orde. Op lange termijn zijn hierdoor minder rijbewegingen nodig om de inspectiegegevens op orde te houden.

Wijken vergelijken

We zien interessante verschillen tussen een oudere en een nieuwe wijk. In het overzicht is te zien dat de eco-impact van de oudere bomen in de Grienden bijna twee keer zo hoog is dan die van de jongere bomen in de Nobelhorst.