Inspectiewerk: in contact met bewoners

“Wat bent u precies aan het doen?” Onze boominspecteurs worden op straat regelmatig aangesproken door nieuwsgierige bewoners. Ook Leen Zuydgeest maakt het regelmatig mee. “De meeste mensen hebben geen idee dat alle bomen in de gemeente periodiek geïnspecteerd worden op veiligheid en onderhoudsbehoefte en zijn positief verrast.”

“De meeste mensen zijn echt geïnteresseerd”, vertelt Leen. “Sommigen vragen heel ver door, soms houdt het je echt op bij de inspectie. Ik vind dat soort gesprekjes vaak wel leuk, al moet het werk natuurlijk ook gewoon af. Ik leg bijvoorbeeld uit wat zorgplicht inhoudt. En dat is vaak volkomen nieuw voor ze.” Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de wijk. In groene wijken en parken zijn mensen over het algemeen wat geïnteresseerder dan in versteende wijken met weinig groen. Maar het verschil is niet heel groot, valt Leen op. “Driekwart van de mensen die mij aanspreekt is positief.

Natuurlijk krijgt hij ook wel eens minder leuke opmerkingen of vragen waar hij geen antwoord op heeft. “Mensen die denken dat je van de gemeente bent en tegen mij over geluidsoverlast of afval beginnen. En natuurlijk mensen die opmerkingen maken over overlast van bomen: bladeren in de tuin, vogelpoep op de auto. Maar daar kan ik dan ook heel kort over zijn”, zegt Leen. Voor dat soort vragen kunnen zij terecht bij de gemeente.

Gemeente: laat zien wat je doet
De ervaring van Leen en zijn collega’s bewijst dat bewoners het leuk vinden om te weten wat er speelt in hun directe leefomgeving. Er liggen nog genoeg kansen voor gemeenten om te laten zien aan bewoners wat zij doen om de leefomgeving veilig en mooi te houden. Leen heeft hier wel een aantal ideeën over.

“Ik zou best een foldertje in de auto willen hebben om mee te geven”, zegt Leen. Aan de andere kant, denkt hij, gaat het mensen vaak ook om het praatje en het contact. En je kunt moeilijk in een hele wijk gaan flyeren.” Maar toch: een leuk bericht op Facebook zou al veel meer mensen bereiken. “Of,” denkt Leen hardop, “bij een festival in een stadspark komen vaak natuur-minded mensen, daar zou – als het weer mag – best een standje van de gemeente kunnen staan met info over bomen en wat daar bij komt kijken!”

contact met bewoners