Stormschade in Leersum
Het welvarende dorpje Leersum, op de Utrechtse Heuvelrug, staat bekend om haar groene en boomrijke omgeving. Hevig noodweer gooit dit beeld op 18 juni 2021 in een klap om. De gemeente wordt getroffen door een valwind, een verschijnsel dat incidenteel in de zomer voorkomt en zware winstoten met zich mee kan brengen die oplopen tot ver boven de 100 kilometer per uur. De Boominspecteurs wordt ingeschakeld om de stormschade aan bomen te controleren én om te inventariseren welke bomen er nog staan.
Een rampgebied
“Leersum ligt half in het bos en heeft gigantisch veel bomen. Geschat werd dat zo’n 1600 bomen geveld, ontworteld of omgevallen waren”, vertelt Lars Keizerwaard. “Ik kon me er geen goed beeld bij vormen, totdat ik in Leersum aankwam en de enorme chaos zag. Bomen op huizen en wegen en complete bospercelen die plat lagen, of ik in een rampgebied terecht was gekomen.”
Even omschakelen
“Als inspecteur ben je getraind om bomen te inspecteren op soort, hoogte, dikte, conditie en veiligheid. Voor deze opdracht moesten we inventariseren óf er nog een boom stond. En als deze er nog stond, of er dan stormschade was. In sommige gevallen was de boom al geveld en stond er alleen nog een stobbe. Dat was wel even omschakelen”, zegt Lars.
Bewonersparticipatie
De stormschade heeft de gemeente Leersum veel geld gekost en een grote indruk achtergelaten bij haar bewoners. “Mensen zaten met vragen en kwamen regelmatig naar mij toe om verhaal te halen”, geeft Lars aan. “Grote en beeldbepalende bomen van meer dan 150 jaar oud waren ineens uit het straatbeeld verdwenen. Bewoners wilden bijvoorbeeld weten of er bomen teruggeplaatst zouden worden van hetzelfde formaat. Zij vonden dit zo belangrijk dat ze met elkaar geld hebben ingezameld voor ‘nieuwe’ bomen.”
In het najaar van 2022 is er door de gemeenteraad een herstelplan aangenomen en is de gemeente in het plantseizoen van 2022 en 2023 gestart met de aanplant van nieuwe bomen.