“Een enthousiaste club mensen”, dat is het eerste wat bij Olaf de Schouwer, opzichter groen en spelen van de BEL Combinatie, opkomt bij het noemen van De Boominspecteurs. Waar dat uit blijkt? “De inspecteurs bedachten bijvoorbeeld ter plekke dat het aanmaken van een groepsapp (WhatsApp) nuttig en interessant zou zijn. En ik werd ook onderdeel van deze appgroep. Zo ben ik heel nauw betrokken met wat de inspecteurs buiten tegenkomen.” Korte lijntjes op een moderne manier.

De Boominspecteurs inspecteren alle bomen in Blaricum, Eemnes en Laren (de BEL Combinatie). Ze inspecteren de bomen volgens de systematiek van het Handboek Bomen en in Greenpoint-software. Met de systematiek zijn de inspecteurs bekend, de software was nieuw voor ze. Maar daar draaien ze hun hand niet voor om. “Ze pikten de software snel op”, vertelt De Schouwer “Zelfs zo goed dat ze kansen in de software zagen om nog efficiënter te werken.” Met de systematiek van het Handboek Bomen is opvolging van de inspectieresultaten gegarandeerd.

Enthousiasme
De appgroep blijkt een succes. Regelmatig post een inspecteur een foto van iets wat hij tegenkomt. “Zo kwamen ze een meerstammige linde tegen. Samen kijken we dan ter plekke naar welke maatregel het meeste recht doet aan de boom”, vertelt De Schouwer. En er verschijnen ook regelmatig berichten in de appgroep over processierupsen of een wespennest dat iemand heeft geconstateerd. “Dat hoeven ze natuurlijk niet te doen, het is allemaal extra. Maar ontzettend waardevol.”

Kwaliteit
“Tussen 1 en 2% van de geïnspecteerde bomen mag nader onderzocht worden, dat is een richtlijn binnen de combinatie. Bij inspecteurs die nog opgeleid worden of net zijn afgestudeerd zou je verwachten dat dit percentage hoger is; ze zijn misschien wat minder zeker over wat ze tegenkomen, of kunnen moeilijker een uitspraak doen. Maar daar was bij De Boominspecteurs geen sprake van. Heel erg netjes hoe ze tot nu toe ver onder de 1% zijn gebleven”, zegt De Schouwer. De inspecteurs controleren elkaars werk volgens het 4-ogen-principe. Door als buddy’s samen te werken leren ze veel van elkaar en blijft de kwaliteit hoog. En dat ziet de opdrachtgever natuurlijk weer terug in de resultaten!