Van Gogh's Boomwortels

Wat een bijzonder bomenverhaal kwam daar ineens bovendrijven in de komkommertijd. Wouter van Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh, ontdekte vanaf een ansichtkaart de locatie van Vincent van Gogh’s allerlaatste kunstwerk: Boomwortels.

Het allermooiste: de betreffende acacia’s (Robinia Pseudoacacia) staan er, 130 jaar nadat Van Gogh de boomwortels aan het doek toevertrouwde, nog altijd. Na de ontdekking is de standplaats direct door de Franse autoriteiten afgezet ter bescherming. Maar hoe mooi is het dat deze plek de tand des tijds heeft doorstaan!

Nieuwsuur heeft van de ontdekking een korte reportage gemaakt. Heb je hem gemist, dan is het zeker de moeite waard om hem hier terug te kijken.

Wij van De Boominspecteurs vinden het in elk geval een inspirerende gedachte dat bomen ook in het leven van de grote namen van de Nederlandse geschiedenis een rol hebben gespeeld. Én dat deze bewuste bomen er nog altijd staan en dit prachtige verhaal naar het heden konden brengen. Met de juiste zorg en conservering is er goede hoop dat deze bomen hun verhaal nog een hele tijd zelf aan de wereld kunnen laten zien.

Foto © arthénon

Meer weten over Van Gogh?

Op https://arthenon.com/?lang=en is het e-book Attacked at the very root gratis beschikbaar. Dit e-book is het resultaat van een jarenlange studie naar het leven en het werk van Vincent van Gogh, zorgvuldig aan het ‘papier’ toevertrouwd door Wouter van Veen.

2. Boomwortels_4