Gemeente Wageningen is leerschool voor junior boominspecteurs


Gemeente Wageningen staat bekend om haar groene karakter én het huisvesten van de welbekende Wageningen Universiteit. Zij geeft zelfs aan een living lab te willen zijn waarbij zij de buitenruimte aanbiedt als leerschool aan de WUR en andere studenten. 1 en 1 is 2 dacht De Boominspecteurs, die sinds 2022 boominspecties en onderzoek mag uitvoeren voor de gemeente. Sinds januari van dit jaar draaien er namelijk 7 junior inspecteurs mee bij De Boominspecteurs die aan het eind van hun traineeship de nodige praktijkervaring opgedaan moeten hebben. Dat betekent zelfstandig inspecteren en veel vlieguren maken. En Wageningen biedt die praktijkruimte graag aan!

 

Boomveiligheidscontrole
De Boominspecteurs en gemeente Wageningen hebben een overeenkomst afgesloten voor het inspecteren van bomen. Een lange termijn opdracht waarbij er jaarlijks ongeveer 6000 bomen worden geïnspecteerd op veiligheid en snoeibehoeften. Ook staan er zo’n 100 bomen op de lijst voor een NTO. De Boominspecteurs inspecteren in gemeente Wageningen sinds 2022 en dit is het eerste jaar dat junior boominspecteurs, die via het traineeship van BomenCampus zijn aangedragen, de inspectie mogen uitvoeren. Uiteraard gaan zij aan de slag onder toezicht van ervaren inspecteurs, die een strenge controle doen op de ingewonnen boominformatie. Zo kan worden voldaan aan de gestelde kwaliteitseisen.

 

Heel veel bomen inspecteren
In januari van dit jaar zijn de junior boominspecteurs gestart met hun leerwerktraject bij De Boominspecteurs en sinds 20 maart inspecteren zij bomen in gemeente Wageningen. Die eerste 3 maanden hebben zij al veel ervaring opgedaan en ook verschillende certificaten op het gebied van boomveiligheidscontroles behaald. In juni moeten de junior inspecteurs hun DIB (data inspecteur bomen) certificaat halen, zodat zij volgend jaar als volwaardig gecertificeerde inspecteurs aan de slag kunnen. Tot die tijd is het van belang dat ze zo veel mogelijk bomen inspecteren.

 

Kansen creëren voor nieuwe aanwas
Het initiatief om nieuwe boomexperts klaar te stomen voor de branche, komt vanuit BomenCampus. Deze biedt mensen met een passie voor bomen het betaalde traineeship ‘Bomen in Stedelijke Omgeving’ aan. De trainees starten met 4 intensieve opleidingsmaanden om vervolgens 20 maanden bij een werkgever uit het bomenvak praktijkervaring op te doen. En in dit geval is die werkgever, voor 7 van hen, De Boominspecteurs.

Door haar deuren open te zetten, reikt de gemeente Wageningen onze junior boominspecteurs een hele mooie kans aan om inspectie-ervaring op te doen. Een belangrijk gebaar, want de behoefte aan goed opgeleide boomspecialisten is groot. Zo krijgt ook deze nieuwe aanwas de mogelijkheid zich te ontwikkelen binnen het bomenvak.

Inspectie tak trainee