Glasvezel in Zeist: een jaar lang toezicht

In Zeist-Noord wordt een glasvezelnetwerk aangelegd. Allinq uit Harderwijk verzorgt de uitvoering. Een enorm project dat wel een jaar duurt. Ieder huishouden krijgt de kans om aangesloten te worden op snel internet. Goed nieuws voor de bewoners, maar minder voor de bomen. Want graven en bomen, dat gaat niet vanzelf goed samen. Kilometers aan oranje kabel moet de grond in en overal moeten stoepen en straten open. De Boominspecteurs is daarom iedere dag, een jaar lang betrokken bij dit project om toezicht te houden.

Juist in Zeist-Noord staan nogal wat bomen. Veel oude, grote bomen ook, waar de gemeente zuinig op is. Een BEA voor zo’n grootschalig project is eigenlijk geen doen. Ook niet omdat er in de praktijk heel veel handmatig gegraven wordt. Dat maakt de plannen van tevoren moeilijk te beoordelen. De gemeente Zeist stelde als eis dat het graven bij bomen begeleid wordt door een toezichthouder. KPN, die eigenaar wordt van het glasvezelnet, is hiermee akkoord gegaan.

Knelpunten doornemen
Elke ochtend gaat één van onze toezichthouders bij de verschillende graafploegen langs om het tracé door te nemen. Ze bekijken de knelpunten rond de bomen en bespreken manieren waarop ze daarmee om kunnen gaan. Soms betekent dat net even op een andere plek graven. En soms ook een gestuurde boring, bijvoorbeeld onder een boom door, waardoor de grond niet helemaal open hoeft. De projectleider laat in een appgroep weten waar gestart wordt met de werkzaamheden en of er bijzonderheden zijn. En aan het eind van de ochtend schrijft onze toezichthouder een rapport voor de gemeente met de bevindingen en de gemaakte afspraken.

Voor de Boominspecteurs is dit een mooie opdracht waar we de komende tijd nog met plezier en aandacht aan zullen werken. We zijn blij dat de Gemeente Zeist zuinig is op haar bomen!

Graafwerkzaamheden Zeist