Even voorstellen

De Boominspecteurs zetten zich vol enthousiasme in voor uw bomen! Wij stellen hen graag aan u voor. Dit keer: Annely Lekatompessy.

14.000 bomen

Annely Lekatompessy loop in de Haarlemmermeer. Haar opdracht: 14.000 bomen inspecteren. Daar deinst ze niet voor terug: “Heerlijk,” zegt ze, “de hele dag bezig met groen!” Annely heeft dit jaar in maart haar diploma Data Inspecteur Bomen gehaald bij het Norminstituut Bomen. Ze is naar eigen zeggen ‘goed gedrild’ in de Kweekvijver, de 5 maanden durende opleiding van Bomenbanen. “Bij De Boominspecteurs zetten we in op kwaliteit: nauwkeurige inspecties, heldere rapporten. Dat hoor ik ook terug van opdrachtgevers en dat maakt me trots op het werk dat ik doe.”

Genieten

Diezelfde kwaliteit ziet ze niet altijd bij de bomen. “Er zijn perioden geweest dat het boomonderhoud minder prioriteit had en er pas werd ingegrepen wanneer er problemen waren.” Het gevolg is dat ze bomen aantreft met onvoldoende doorrijhoogte, overhangende takken en plakoksels bijvoorbeeld. “Het verwijderen van dikke probleemtakken geeft grote snoeiwonden, een risico voor de boom dat eigenlijk voorkomen kon worden.” Geen wonder dat ze blij wordt van bomen die met een vooruitziende blik zijn gesnoeid. Ook bij de ‘grote jongens’ blijft ze iets langer stilstaan. “Ik kan er wel van genieten om een iep van een meter doorsnee te moeten inspecteren. Als je goed kijkt is het fascinerend hoe de boom is gegroeid en wat de boom herbergt. Het is een ecosysteem op zich.”

Ook thuis

Annely heeft haar ogen nooit in haar zak. Wanneer ze bij vrienden of familie de tuin in loopt, onderwerpt ze de bomen onbewust aan inspectie en geeft ze gratis snoeiadvies. Geregeld wordt haar gevraagd: “Jij hebt toch verstand van bomen, wat kan ik hieraan doen?” Leven met een boominspecteur laat ook een gezin niet onberoerd! Haar jongste dochter liep in het kader van een schoolstage een dagje met haar mee en nu wijst zij links en rechts naar bomen: “Mama, dat is een plakoksel hè?”

Verantwoordelijkheid

De bomenkennis gaat bij Annely hand in hand met verantwoordelijkheidsgevoel. Ze vertelt over een stel dat ze onder een populier zag picknicken. “Er zat een grote probleemtak in de boom, als ze hier onder hadden gezeten met hun kleedje, had ik ze zeker gevraagd om hun picknick te verhuizen!” Elke dag zet Annely zich in voor een leefomgeving met veilige bomen, met haar als inspecteur kun je daar van op aan!