Boominspectie Plus: Sneller, beter én leuker

Bij De Boominspecteurs zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om uw boominspecties te verbeteren. Daarom starten wij nu met een nieuwe dienst: Boominspectie Plus. Dit najaar voeren wij de allereerste Boominspectie Plus uit. Een samenwerking tussen mens en machine, waarin de bomen deels worden geïnventariseerd met behulp van Lidartechnologie, en deels door onze Boominspecteurs. En dat betekent inderdaad voor iedereen een dikke plus, want Boominspectie Plus maakt het werk eenvoudiger, beter én leuker.

 

Boominspectie Plus, wat is het?

Bij een Boominspectie Plus wordt een deel van de boomgegevens geautomatiseerd opgenomen door een wagen, uitgerust met Lidartechnologie. Het algoritme kan exact een aantal gegevens van de boom berekenen: locatie, boomhoogte, stamdiameter, hoogte van de onderste tak, kroondiameter en het kroonvolume. De gegevens die het algoritme níet kan berekenen worden opgenomen door menselijke inspecteurs in. Die kunnen zo focussen op onderhoud en veiligheid.

 

Wat brengen beide partijen in?

Boominspectie Plus is een gezamenlijk product van De Boominspecteurs en TreeTracker. Beide bedrijven vullen elkaar zo prachtig aan:  De Boominspecteurs levert de mensen en TreeTracker regelt de data-uitwisseling: opdrachtgevers werken met verschillende GIS-toepassingen, die deels gevuld moeten worden met gegevens van de wagens en daarna worden aangevuld door de inspecteurs.

 

Wat levert dat op?

Sommige data kan het algoritme beter berekenen dan een menselijke inspecteur – de foutmarge is kleiner. Aan de andere kant ziet een inspecteur het ook als er een foutje in het algoritme zit en past dat aan – mens en machine corrigeren elkaar. Een Boominspectie Plus levert dus snellere, betere en minder foutgevoelige data op. Daarbij wordt het werk ook nog eens leuker voor de inspecteurs: die lopen niet meer weken achtereen op dezelfde klus en kunnen zich richten op waar ze echt goed in zijn: onderhoud en veiligheid.

 

Voor wie is dat interessant?

Boominspectie Plus is vooral geschikt voor grote bomenbestanden van duizenden bomen. Het is nauwelijks duurder dan een reguliere BVO, maar sneller en beter. Denk bijvoorbeeld aan een grote BEA van een wijk die helemaal op de schop gaat, en waarbij alle data in één keer geüpdatet kan worden. Daarbij is het  innovatief en spreekt veel mensen aan: de boombeheerder, de wethouder, de adviseur. Interessant is dat TreeTracker ook groene baten van bomen kan berekenen, zoals CO2-opslag, waterretentie, opname van fijnstof etc. Geen standaard onderdeel van de Boominspectie Plus, maar wel informatie die in deze tijd steeds belangrijker wordt. En die we desgewenst zonder veel moeite als extra optie bij de Boominspectie Plus kunnen leveren.

 

En de toekomst?

Het mooie is: het is een zelflerend systeem. Het algoritme zou op termijn ook boomsoorten kunnen gaan herkennen. Of symptomen van ziekten, zoals essentaksterfte of kastanjebloedingsziekte. De technologie is nu nog vrij duur, maar die zal steeds gangbaarder en dus goedkoper worden!

 

Meer weten?

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden van Boominspectie Plus. Neem contact met ons op voor een afspraak. In de vorm van een vrijblijvende presentatie laten we u graag zien hoe Boominspectie Plus voor u kan werken. Meer informatie over Boominspectie Plus is ook te vinden op de productpagina.