Even voorstellen: Team Onderzoek en Advies

Ons jonge team van boominspecteurs groeit, in menskracht maar ook in kennis en dienstverlening. Graag stellen we daarom ons Team Onderzoek en Advies aan u voor. Drie man sterk, met Niek Meister, Koos Baack en projectleider en adviseur Arthur ’t Hart.

“Boominspecties zijn onze core business – we heten natuurlijk niet voor niets De Boominspecteurs. Maar al profileerden we er ons eerder niet zo mee, dat wil niet zeggen dat we nooit een verdiepend onderzoek doen”, vertelt Niek Meister. “We krijgen als Boominspecteurs steeds vaker de vraag of we een nader onderzoek kunnen doen, of een Bomen Effect Analyse. De tijd is dus rijp voor een officieel team Onderzoek en Advies. Voor de klant kunnen we zo een complete dienstverlening aanbieden. En voor onszelf, als jong team, biedt het perspectief voor onze inspecteurs om intern door te kunnen groeien.”

Verder kijken

Waar het team zich zoal mee bezighoudt? De onderzoeken die verder gaan dan de standaard boomveiligheidscontrole. Zoals nadere onderzoeken. “Er zijn altijd bomen waarbij je op het oog niet goed kunt zeggen of ze veilig zijn”, aldus Koos. “Dan geven we aan dat er nader onderzoek nodig is. Het is voor een opdrachtgever natuurlijk handig als wij dat dan ook kunnen uitvoeren. Je hebt het dan over inspecties op hoogte, of inspecties met apparatuur, zoals een Picusmeting of een trekproef.

Het team houdt zich ook bezig met ander boomtechnisch onderzoek. En dat is heel divers “Zoals een Bomen Effect Analyse,” vertelt Niek, “waarbij een opdrachtgever iets wil doen in de openbare ruimte. Dan moet onderzocht worden welk effect dat heeft op de bomen in de omgeving, of de bomen behouden kunnen blijven, en onder welke voorwaarden. En op dit moment zijn we bezig met een bomenvervangingsplan in een gemeente waar veel essensterfte voorkomt. We kijken hoe de bomen nog zijn te behouden, waar we nieuwe bomen planten, welke soorten – en dat in samenspraak met bewoners.” Andere onderzoeken op de ‘menukaart’ zijn groeiplaats- of verplantbaarheidsonderzoeken, boombescherminsgsplannen en kwaliteitsbeoordelingen.

Niek werkt al 4 jaar als boominspecteur en is momenteel in opleiding tot European Tree Technician. Hij gaat fulltime aan de slag als boomadviseur. Koos, sinds 2 jaar boominspecteur, loopt een aantal dagen per week mee en doet daarnaast ook nog boominspecties.

Interessanter!

Wat ze aanspreekt in deze rol? “Een stuk verdieping”, vindt Koos. Bij inspecties zie je heel veel bomen en ook heel snel. Met een nader onderzoek ga je meer de diepte in, je zoekt uit wat er nu echt met een boom aan de hand is. Je ziet ook meer bijzondere bomen. Ook het schrijven van adviesrapporten hoort erbij, waarin je je bomenkennis kunt delen.” “En tegelijk ook verbreding”, vult Niek aan. “Bij boominspecties kijk je puur naar de bomen. Bij een BEA of vervangingsplan kijk je ook naar de omgeving waarin die bomen staan, de ondergrond, de omstandigheden, de mensen. Je onderzoekt technische oplossingen, je betrekt bewoners. Dat maakt het werk een stuk interessanter”.