Particuliere boom is goud waard!

De Boominspecteurs inspecteren regelmatig waardevolle bomen van particulieren. Want ook de bomen in achtertuinen van mensen dragen flink bij aan de groene baten van bomen in de stad. En dat is simpelweg heel veel (geld) waard!

 

Bomen zijn belangrijk voor de leefomgeving, ze zorgen voor zuurstof, vangen water af, nemen vervuilende stoffen op en leggen CO2 vast. Dat zijn allemaal groene diensten (of: ecosysteemdiensten) die geld waard zijn. Als je de gegevens van de boom kent kun je de waarde daarvan berekenen met een model als i-Tree.

 

 

We lieten i-Tree eens los op een particuliere boom dichtbij huis: deze boom in de achtertuin van Michel van Ingen om precies te zijn. Michel is verhuisd, en daarmee ook eigenaar geworden van een mooie, oude plataan. Een plaatje. Michel vroeg TreeTracker een i-Tree-berekening uit te voeren op zijn plataan. En dat leverde de volgende cijfers op:

 

Deze boom heeft structureel:

–        een waarde van € 25.544,50 (dat is meer dan een kwart ton!)

–        7.500 kg CO2 opgeslagen in de stam, wat € 1.205,00 waard is

 

Daarnaast zorgt deze boom jaarlijks voor:

–        15 kg CO2-opname (€ 2,41 per jaar)

–        1.727 gram vervuilende stoffen (zoals fijnstof) opname (goed voor € 0,04 per jaar)

–        4,0 m³ waterbuffering (ter waarde van € 7,66 per jaar)

 

Nu zal niemand ontkennen dat deze plataan een prachtboom is. Sommige gemeenten hebben een lijst met dit soort particuliere waardevolle bomen en ondersteunen de eigenaren om die bomen te onderhouden – zo hebben De Boominspecteurs pas nog in opdracht van de gemeente Laarbeek particuliere bomen geïnspecteerd.

 

De plataan van Michel laat zien dat je nog breder kunt kijken dan alleen de esthetische waarde. Ook die doodgewone boom in een particuliere achtertuin levert een hele reeks groene diensten, en dat is meer waard dan je in eerste instantie denkt. Misschien kan dat besef een extra motivatie zijn voor gemeenten om (ook) de waardevolle particuliere bomen op hun grondgebied in beeld te brengen en te koesteren.